Gamescom 2017 biedt een blik op de toekomst

Gaming is niet alleen een snelgroeiende wereldwijde entertainment markt, de ontwikkeling van gaming technologie heeft ook grote invloed op andere sectoren. De invloed van gaming technologie breidt zich razendsnel uit naar de marketingwereld. Gamescom biedt een blik op de toekomst.

Gaming en eSports ontwikkelen zich spectaculair snel.

Wie niet eerder op Gamescom is geweest, verbaast zich bij een eerste bezoek. De drukte in de verschillende hallen van de KoelnMesse voelt als een vakantiedag in Disneyland. Gamescom is het grootste game-evenement ter wereld en trekt zo’n 500.000 bezoekers. Er zijn 877 exposanten uit 54 verschillenden landen en een kleine 6.000 journalisten. Het feit dat Bundeskanzlerin Angela Merkel de officiële opening deed, geeft aan hoe serieus de industrie inmiddels wordt genomen.


Gamers
Gamescom is vooral een beurs voor de gamers zelf. In veel gevallen kunnen de games ook echt gespeeld worden door de bezoekers. Alle grote namen uit de industrie zijn aanwezig zoals Electronic Arts, Sony, Nintendo, Activsion, Microsoft, etc. De markt voor games zal voor het einde van 2017 de 100 miljard dollar passeren. De verwachting is dat de marktomvang voor het einde van 2021 132 miljard dollar bedraagt. Die groei zit voor een groot deel in mobile gaming, het gamen op mobiele devices. Ook in Nederland groeit de markt consistent. Qua omvang staat Nederland wereldwijd op plek 19 met een totale omzet van 482 miljoen euro. Op de eerste plaats staat China, gevolgd door de USA en Japan. Deze twee laatste landen zijn ook leidend in de ontwikkeling van spellen.


Grote publiek
Inmiddels speelt gaming zich niet alleen meer af in subculturen van een fanatieke groep fans, ook het grote publiek heeft gaming en eSports ontdekt. Reguliere media besteden er steeds meer aandacht aan. Recent trok het bericht dat een Nederlands Dota 2 team een prijzengeld van 10.8 miljoen dollar had behaald veel publiciteit. Ook de investeringen van Ajax en PSV in eSports spelen een rol in de toenemende belangstelling van media en publiek. Daarmee zijn de subculturen natuurlijk niet verdwenen. Dat uit zich bijvoorbeeld in het fenomeen Cosplay. Veel gamers identificeren zich zo sterk met een personage in een game dat ze zich op dezelfde manier kleden. Voor veel buitenstaanders is dat een komisch gezicht.


Marketingspel
Nederland telt mee in gaming en heeft een levendige industrie. Het Nederlandse bedrijf Guerrilla Games heeft de afgelopen 6 jaar met honderden mensen gewerkt aan een game genaamd Horizon Zero Dawn. Deze productie kostte meer dan 45 miljoen euro. De game werd in de eerste 2 weken na de lancering al meer dan 2,6 miljoen keer verkocht. Wereldwijd gaat het om nog veel grotere investeringen. Activision (bekend van World of Warcraft en Call of Duty) lanceerde drie jaar geleden de duurste game ooit: Destiny. De ontwikkelkosten bedroegen 500 miljoen dollar. Op Gamescom werd dit jaar Destiny 2 gepresenteerd.


Aanbieders

Tot de grote aanbieders op de beurs behoren natuurlijk de bedrijven die zowel consolemaker als game ontwikkellaar zijn. Microsoft is zo een speler. Naast de vernieuwing van de Xbox One console heeft het bedrijf recent de spellen Crackdown 3 en Forza Motorsport 7 ontwikkeld. Er is bij deze spellen sprake van een verbluffende grafische kwaliteit.

Sony laat zich ook nadrukkelijk zien in Keulen. Bijvoorbeeld met een enorme Playstation stand op Gamescom waar o.a. FIFA 2018 en de Rocket League live worden gespeeld. Ook Sony heeft recent nieuwe games als Spiderman en Uncharted: The lost Legacy geïntroduceerd.

Electronic Arts (EA) is geen console aanbieder maar wel een blikvanger als één van de succesvolste ontwikkelaars. Ze zijn in Europa vooral bekend van het populaire FIFA17, dat eind september wordt vervangen door FIFA18. Star Wars Battlefront werd ook ontwikkeld door EA. Een andere grote speler in de industrie is Activision met spellen als Call of Duty: WWII en Destiny 2.


eSports

Wie Gamescom bezoekt komt ook terecht in de wereld van eSports. Volgens recent onderzoek ging in eSports vorig jaar $900 miljoen om aan advertenties, kaartjes en merchandise.

Op Gamescom bevinden zich diverse speciale battle arena’s waar fans zich kunnen uitleven in het volgen van wedstrijden tussen hun favorieten. Fans scholen samen op grote publiekstribunes waarbij op megaschermen een battle tussen 2, 4 of meer spelers kan worden gevolgd. Games die o.a. in de arena worden gespeeld zijn FIFA 17, Counter-Strike, League ofLegends, Blade & Soul en Crossfire. Fans kunnen daarna hun helden ontmoeten tijdens verschillende handtekeningen sessies en meet & greets. De wedstrijden zijn te volgen via aparte gaming kanalen waarvan Twitch de belangrijkste is. Twitch heeft inmiddels meer dan 100 miljoen unieke maandelijkse gebruikers, waarvan 10 miljoen dagelijks. In totaal zijn er al 241 biljoen minuten live gestreamed. Twitch is eigendom van e-commerce gigant Amazon.


De toekomst
De invloed van gaming technologie breidt zich razendsnel uit naar de marketingwereld. Merken ontwikkelen fun games als marketingstrategie en om merkvoorkeur bij jonge doelgroepen consumenten te creëren. Als sponsor zijn grote merken steeds meer betrokken bij evenementen, competities en spelers in eSports.

De toekomst van gaming en eSports laat zich redelijk goed uittekenen. Het spelen van games wordt steeds realistischer door de ontwikkeling van augmented – en virtual reality technologie. Veel kleinere aanbieders op Gamescom laten vernieuwende VR en AR toepassingen zien. Met de opkomst van nieuwe technologie komt de komende jaren full body gaming in beeld. Daarbij is de eSporter totaal onderdeel van het spel en moeten alle fysieke mogelijkheden worden aangewend. De eSporter van de toekomst zal net zo afgetraind zijn als een topsporter. Ook zal de verbinding van eSports met reguliere sportorganisaties steeds sterker worden. Dat is al terug te zien in de enorme invloed die het spel FIFA17 heeft op de voetbalbeleving en de jongere fans.

De ongekende technologische mogelijkheden zullen gaming en eSports steeds populairder maken. Het realistisch gehalte zal de aantrekkingskracht op het grote publiek verder vergroten. Het verschil tussen echte werkelijkheid en virtuele werkelijkheid zal sneller vervagen dan we denken.

Onze laatste updates

Nieuws
Uniek traineeship in de sport: digital marketing, datamanagement & CRM
20 mei, 2021

Uniek traineeship in de sport: digital marketing, datamanagement & CRM

In samenwerking met een vooraanstaande sportorganisatie in Nederland biedt SportsCloud een uniek traineeship met baangarantie aan. Een programma voor talentvolle starters die zich de komende jaren verder willen ontwikkelen op het gebied van digitale marketing, datamanagement en technologie. Wil jij jouw carrière in de sport een kick-start geven? Lees dan snel verder!

Nieuws
Wat zijn de belangrijkste digitale ontwikkelingen in 2021?
18 mei, 2021

Wat zijn de belangrijkste digitale ontwikkelingen in 2021?

De digitalisering trekt vol door in de maatschappij, ook in de sportwereld. De corona pandemie heeft hier nog eens een extra impuls aan gegeven. Peter Sprenger geeft in dit artikel antwoord op 5 vragen over de laatste ontwikkelingen in het digitale laboratorium van de wereld.

Nieuws
Do or Die; 5 cruciale marketing antwoorden op de coronapandemie
05 januari, 2021

Do or Die; 5 cruciale marketing antwoorden op de coronapandemie

Pandemie-marketing mogen we het wel noemen in 2021. De basisprincipes van een goede marketingstrategie mogen misschien niet veranderd zijn, de uitvoeringsprincipes zijn dramatisch op hun kop gezet.

Publicaties
Nick Cooiman start bij SportsCloud
19 februari, 2021

Nick Cooiman start bij SportsCloud

SportsCloud heeft Nick Cooiman aan het team toegevoegd. Cooiman is begin februari van start gegaan als esports en gaming marketeer. Daarmee voegt SportsCloud een talentvolle en, binnen het esports domein, ervaren kracht toe om samen met het team van digitale specialisten de markt verder tot ontwikkeling te brengen.

Publicaties
Maak kennis met generatie Z
29 juli, 2020

Maak kennis met generatie Z

Het is een generatie die nu al een grote stempel op de wereld drukt en in de toekomst zal die invloed alleen maar groeien. Ze zijn digitaal opgegroeid, zich bewust van wat er speelt in de maatschappij, op zoek naar de waarheid en ze hechten een groot belang aan fit zijn én blijven. Naar televisie kijken ze niet, sporten vinden ze belangrijk, grenzen zijn er niet en esports – gaming in het bijzonder – is hun favoriete hobby. Maak kennis met Generatie Z.

Publicaties
Van sterk merk naar datamarketingpionier
28 juli, 2020

Van sterk merk naar datamarketingpionier

Steeds meer dringt het besef van grote sportclubs in de wereld door hoe omvangrijk hun fanschare eigenlijk is en wat dat in commercieel opzicht voor ze kan betekenen. Dat clubs pas echt reuzenstappen maken als je je ook gaat richten op digitalisering en dataverzameling, is echter nog geen algemeen geaccepteerd feit. Samen met Hans Westerbeek kijken we naar het begin van een revolutie.