FIFA Kasteel Challenge

Rotterdamse gamers kropen afgelopen woensdag (5 augustus) in de huid van topvoetballers op het Kasteel en vertegenwoordigden Feyenoord, Sparta en Excelsior. Het toernooi is de aftrap van een hele zomer vol met esports- en gamingevenementen in Rotterdam.

FIFA Kasteel Challenge eerste activiteit in een zomer vol game-, virtuele sport- en esportsevenementen.

Het veld van Sparta was afgelopen woensdag (5 augustus) het toneel voor een uniek gaming/esports toernooi tussen Feyenoord, Sparta, Excelsior en het Rotterdam All Stars team. Met 22 gameconsoles op het veld barstte een nog nooit eerder vertoonde strijd los tussen fans, Youtubers, esporters en profvoetballers als Dylan Vente (Feyenoord) in de game FIFA20. Niet 1 vs. 1 of 2 vs. 2, maar 11 tegen 11. Iedere fan, esporter of speler vertegenwoordigd zijn of haar eigen virtuele speler.


“Het toernooi op Het Kasteel is de eerste in een hele reeks van esports- en gametoernooien,” vertelt organisator Robin Sweegers.

"Dit toernooi is de aftrap van een hele zomer vol met esports- en gamingevenementen in Rotterdam. We gaan op de Euromast een danswedstrijd op de spelcomputer doen met zangeres Emma Heesters. Op de SS Rotterdam gaan we met oud-wielrenner Laurens ten Dam de digitale Tour de France rijden. In Ahoy Rotterdam gaan we met de nieuwste technologie Full Body gamen. Dit eerste (FIFA) toernooi is een onderdeel van een breder programma, ook in de wijken van Rotterdam."

Wethouder Sven de Langen is ook razend enthousiast over het zomerprogramma: “De populariteit van esports groeit enorm. Een trend die heel goed past bij een innovatieve en creatieve stad als Rotterdam. De uitrol van de ‘Summer of Esports’ is daar een prachtig voorbeeld van. Rotterdam loopt voorop in de uitrol van esports en daar kan ik alleen maar trots op zijn. Het is een ontwikkeling die nog vele kansen biedt voor de toekomst.”

De virtuele rechtsback van Sparta

"Het is voor de deelnemers een unieke beleving", legt Sweegers uit. "Normaal speel je dit spel natuurlijk één tegen één of twee tegen twee. Nu speel je het elf tegen elf. Als je hier meedoet als de rechtsback van Sparta, dan sta je ook echt op de rechtsbackpositie in het stadion te spelen."

Tijdens de FIFA Kasteel challenge spelen kinderen, Youtubers, esporters maar ook profvoetballers naast elkaar. Feyenoord-spits Dylan Vente vertegenwoordigde zijn club op het toernooi. "Ik werd uitgenodigd om mee te doen. Voor die kinderen is het iets leuks. Als je ze blij kan maken, dan is dat alleen maar mooi." Het toernooi is er om kinderen uit Rotterdam en omstreken een mooie activiteit te bieden tijdens de zomervakantie. De gemeente en Sweegers stampten de toernooireeks binnen een mum van tijd uit de grond.

‘In een ‘normale’ zomer zwemmen we samen, nu gamen we samen!’

"Samen met de gemeente hebben we dit binnen twee weken geregeld. Rotterdam heeft natuurlijk al langer de ambitie om esportshoofdstad van Nederland te worden. Mede door het coronavirus zagen we dat er iets te weinig gebeurde in heel Nederland. Daarom is dit een mooie manier om de jeugd met elkaar te verbinden." Ook de deelnemers reageren enthousiast op het toernooi. Younes, die met zijn teamgenoten namens Sparta het toernooi won, is lyrisch. "Het is echt heel goed geregeld. Normaal zou ik in de vakantie lekker veel zwemmen en voetballen, maar dit is ook echt leuk. Ik kan hier echt van genieten."

Kijk voor de volledige programmering op www.summerofesports.nlOrganisatoren
De iconische evenementen (FIFA Kasteel Challenge, Emma’s Dance Battle, Active Esports en de E-tour Rotterdam) worden georganiseerd door SportsCloud in opdracht van Gemeente Rotterdam. Dit in samenwerking met partners Thinc ahead, Rotterdam Ahoy, de Betrokken Spartaan, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, Feyenoord, Sparta, Excelsior, House of Esports, de Euromast en SS Rotterdam.

Ook RTV Rijnmond was aanwezig bij de FIFA Kasteel Challenge. Kijk hier de terugblik.
https://www.rijnmond.nl/nieuws/197864/Kinderen-kruipen-in-de-huid-van-topvoetballers-in-esportstoernooi-op-Het-Kasteel

Meer weten?

Wil je meer informatie over de FIFA Kasteel Challenge en esports en gaming? Neem gerust contact op met Robin Sweegers.

Robin Sweegers
Esports/Gaming manager

robinsweegers@sportscloud.nl

📞 0639218585